Taekwondo

Taekwondo filozofija by TK BORAC

ivans | 01 Decembar, 2008 09:02

       Dole objavljen tekst je preuzet sa sajta T.K. Borac čija stranica je trenutno u pripremi. Jako lepo i jednostavno objašnjeno šta je Tekvondo.

"Tekvondo je olimpijski borilački sport poznat po brzim, visokim i atraktivnim nožnim udarcima. Poreklom je iz Koreje, a danas se širom sveta praktikuje kao sport, samoodbrana i rekreacija.
Tekvondo (tekvondo) je dobio ime spajanjem tri korejske reči: "tae" – što u prevodu znači noga (ili udariti nogom); "kwon" – što znači pesnica (ili udariti rukom); i reči "do" koja se javlja u filozofiji većine borilačkih veština i u širem smislu predstavlja put (način, sistem). Prema tome, reč Tekvondo bi u bukvalnom prevodu značila "put noge i ruke", ili "način borbe nogama i rukama".

Odeća u kojoj se trenira Tekvondo naziva se dobok. Na takmičenjima su obavezne kacige i karakteristični oklopi. Učenici nose bele, žute, plave i crvene pojaseve, dok majstori nose crne pojaseve i doboke sa crnim okovratnikom
Iako se akcenat baca na sportsku borbu, Tekvondo sadrži i hosinsul (samoodbranu), pa se može trenirati i u poznijim godinama, a na učenicima je da se opredele za način na koji žele da se posvete Tekvondou: kao profesionalni sportisti, rekreativci ili radi samoodbrane.

Treba istaći da je ovo jedan od retkih borilačkih sportova gde devojke mogu postići visoke rezultate bez gubitka ženstvenosti"

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb